Ons land werd de afgelopen jaren geconfronteerd met een aantal ingrijpende gebeurtenissen: onder meer de terroristische aanslagen in het metrostation van Maalbeek en op de luchthaven van Zaventem, de rampzalige overstromingen van 2021, en natuurlijk ook de pandemie. Deze recente noodsituaties nodigden uit om na te denken over de structuur en efficiëntie van het huidig crisisbeheer op de verschillende beleidsniveaus. Een Commissie, samengesteld uit experten in de domeinen van volksgezondheid, politie, brandweer, civiele bescherming, noodcentrales 112, defensie, gouverneurs, communicatiespecialisten en academici, heeft zich op vraag van Minister Verlinden gebogen over de materie.
Het resultaat van die werkzaamheden kunnen we lezen in een Witboek. Daarin geeft de Commissie aan dat België zich moet voorbereiden om op meer regelmatige basis het hoofd te kunnen bieden aan noodsituaties. Ook de paraatheid en het antwoord op noodsituaties moeten worden versterkt. De commissie wijst er daarom op dat civiele veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle sectoren in de samenleving.
De inzet waarmee de Commissie zich van haar taak heeft gekweten blijkt uit de ambitie van het Witboek. Het wil bijdragen aan de methode waarop de verschillende overheden en hun partners mogelijke risico’s kunnen beoordelen en kunnen samenwerken met oog op preventie, paraatheid, interventie, evaluatie en herstel.