Achter de schermen

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

Zondag 3 maart j.l. was ik te gast in de VTM-nieuwsstudio. Ik heb er met nieuwsanker Cathérine Moerkerke gesproken over de interventie van onze politie- en veiligheidsdiensten in een terro-dossier, de organisatie van de nakende verkiezingen, staatshervorming en over hoe we als cd&v naar de kiezer trekken op 9 juni.


Het was uiteraard niet de eerste keer dat ik deelnam aan een rechtstreekse televisie-uitzending, maar dat neemt niet weg dat dit elke keer weer gepaard gaat met de nodige zenuwen! Er worden vooraf wel enkele afspraken gemaakt, maar in een interview zitten altijd verrassingselementen… En zo hoort dat ook!

Pas kort voor de uitzending weten we exact welke thema’s aan bod komen en in welke volgorde. Dat is meteen ook het meest drukke en spannendste moment in de voorbereiding. Ik overloop dan heel snel met mijn woordvoerder de thema’s en samen brainstormen we over de belangrijkste boodschappen die we willen brengen. Dat doen we dan meestal terwijl ik in de make-up zit. In televisiestudio’s is er heel veel belichting, en dus kan wat make-up ervoor zorgen dat je niet zit te ‘blinken’ voor de camera…

Van de make-up gaat het richting studio, waar het microfoontje wordt geplaatst en ik een oortje krijg. Dat oortje zorgt ervoor dat ik hoor wat jullie thuis op televisie te zien krijgen. In een televisiestudio is het immers muisstil. De reportages die worden getoond, kan ik volgen op een scherm, het geluid komt uit het oortje. Terwijl er in het nieuws een reportage wordt getoond, word ik naar mijn plaats begeleid. De camera’s in de nieuwsstudio’s werken allemaal automatisch en worden vanop afstand bediend. Het is dus heel belangrijk dat ik precies op de voorziene plaats zit en kijk naar de juiste richting.

En dan is het wachten tot een stem uit de verte roept: “Nog 5 seconden…!”. Dat is voor mij het signaal om me 100% te concentreren en om zo duidelijk en helder mogelijk mijn boodschappen te brengen en snel de juiste antwoorden te vinden op de vragen die me worden gesteld. Telkens opnieuw een uitdaging, maar ik vind het belangrijk om journalisten, en daardoor ook jullie allemaal, antwoorden te kunnen geven op actuele vraagstukken of bezorgdheden die spelen.

Als jullie me een volgende keer zien op televisie weten jullie alvast wat hier allemaal bij komt kijken. Laat me zeker ook weten wat jullie ervan vinden via één van mijn sociale mediakanalen!

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.