Annelies Verlinden

Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Ik ben Annelies, overtuigd christendemocrate en gedreven minister.

Geboren op 5 september 1978 groeide ik op in de Antwerpse gemeente Schoten. Te midden van weelderig groen beleefde ik talloze avonturen samen met mijn twee zussen en was ik een ijverige leerling op het plaatselijke Schotens basisschooltje en later op Vita et Pax. Dienstbaarheid begon bij de jeugdbeweging VKSJ, waar ik mijn eerste stappen in het verenigingsleven zette en later ook hoofdleidster werd.

Ik startte mijn rechtenopleiding aan de Universiteit Antwerpen en zette ze voort aan de KU Leuven en de Université catholique de Louvain. Mijn professionele avontuur vond zijn startpunt bij het advocatenbureau DLA Piper, waar ik gespecialiseerd was in publiek en administratief recht en uiteindelijk ook de Belgische tak leidde als Managing Partner.

Toen ik in oktober 2020 de kans kreeg om als minister van Binnenlandse Zaken te starten, was dat voor mij de kans om stenen te verleggen en mee te schrijven aan de toekomst voor de volgende generaties.

In de vrije momenten geniet ik van een stevig looptochtje langs de vaart in Schoten, een fietstocht in de Zwitserse bergen en in een ver verleden ook van basketballen, maar dat laat ik nu wijselijk over aan mijn neefjes. In deze podcast vertel ik over hoe lopen me sterkt, hoe het verbindt en verrijkt. Ook de link met mijn opdracht als minister komt aan bod evenals beschouwingen over de uitdagingen van de samenleving.

Als overtuigd christendemocrate voer ik de Antwerpse lijst aan bij de komende federale parlementsverkiezingen op 9 juni.

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.

Actieweek tegen fietsdiefstallen

Fietsen is gezond én leuk! Helaas blijft fietsdiefstal een vaak voorkomend fenomeen dat de vreugde van fietsen kan overschaduwen.

10 miles Antwerpen

Politiek is sprintjes kunnen trekken, maar toch kiezen voor de marathon.

Actie High Trouble

Op 20 april vond een grote politieactie plaats tegen criminaliteit en drugsoverlast in Antwerpen-Noord, met de focus op criminelen die illegaal in het land verblijven.

Benoeming Eric Snoeck tot commissaris-generaal

Samen met de minister van Justitie heb ik Eric Snoeck benoemd als nieuwe commissaris-generaal van de Federale Politie. Voor de vijftigjarige Eric Snoeck is de functie van toppolitieman van ons land geen onbekend terrein.

Wetstonwerp inzet Frontex-medewerkers bij grenscontroles en gedwongen terugkeer goedgekeurd

Vorige week keurde de Commissie Binnenlandse Zaken het ‘Frontex’-wetsontwerp goed, dat toelaat leden van het Frontex-agentschap in te zetten op ons grondgebied om grenscontroles uit te voeren en om de Federale Politie te versterken voor de uitvoering van de gedwongen terugkeer van vreemdelingen.

Werkmissie Marokko voor meer veiligheid

Marokko staat in de top 3 van de landen waar onze politiediensten het meest mee samenwerken. Dit voornamelijk in de strijd tegen de internationaal georganiseerde criminaliteit, terrorisme, radicalisme en extremisme. Er is vandaag al een zeer goede samenwerkingsrelatie tussen Marokko en België, maar het is noodzakelijk om deze samenwerking nog verder te versterken, want ook de uitdagingen op veiligheidsvlak worden groter.

Uitvaart Benjamin Leduc

We namen afscheid van Benjamin, een vader, een partner, een zoon, een vriend, een collega. 

Dag van de Fietshelm

Op woensdag 10 april organiseerde de Hersenletsel Liga, met de steun van het Vias institute en verschillende artsenverenigingen, de eerste ‘Dag van de Fietshelm’ in Vlaanderen. Een fantastisch en belangrijk initiatief!

Loting van nummers voor verkiezingen

Vrijdag mochten onschuldige kinderhanden lotjes trekken om zo te bepalen welk volgnummer aan welke politieke partij wordt toebedeeld met oog op de verkiezingen.

 

Bezoek aan ICT-speurhond Luna

Anno 2024 kan het belang van digitale gegevensdragers in gerechtelijke onderzoeken moeilijk worden overschat. Laptops, gsm’s, USB-sticks, geheugenkaartjes, ... kunnen cruciale informatie bevatten voor de speurders.

Iftar

Afgelopen zondag sloot ik met Pasen de christelijke vasten af, die ik ook dit jaar bewust beleefde.

Lijsttrekkers trappen Antwerpse campagne op gang

Minister Annelies Verlinden (lijsttrekker Kamer) & Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (lijsttrekker Vlaams Parlement) stelden vandaag hun lijsten voor en trapten zo hun Antwerpse campagne voor de verkiezingen van 09 juni af. Deze ochtend vertrokken de cd&v-lijsttrekkers vanuit hun provincie naar Brussel met aan boord hun speerpunten voor de aankomende campagne en de inzet van 09 juni: uw welzijn, uw geld en uw veiligheid. Ook op Linkeroever vertrok een bus naar Brussel. cd&v verzamelt er de verzuchtingen van heel Vlaanderen en zet zo meteen haar nationale verkiezingscampagne in.