Bezoek Europol

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

Samenwerking tussen de politiediensten van de Europese Unie is cruciaal om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Europol in Den Haag vormt al 25 jaar lang het kruispunt van die samenwerking.

België en Europa staan voor woelige jaren in de strijd tegen de drugsmaffia. Geweld én corruptie nemen overal toe. De verbanden leggen over de landsgrenzen heen, van het Franse Marseille tot het Zweedse Malmö, is van vitaal belang. Om dat belang te duiden bezochten de Koning, Koningin en ikzelf het hoofdkantoor van Europol dat wordt geleid door onze landgenote Catherine De Bolle. Het verzamelen en delen van gegevens, het in kaart brengen van de criminele netwerken, ervoor zorgen dat onze politiediensten zich kunnen aanpassen aan nieuwe technologiëen... Er zijn tal van opdrachten en uitdagingen waarin Europol ons ondersteunt. Drugs zullen allicht nooit helemaal uit de samenleving verdwijnen, maar dat wil niet zeggen dat we de strijd niet moeten blijven voeren. Tegen het geweld in onze straten, maar ook tegen corruptie en infiltratie van criminele netwerken in de bovenwereld. Alle partners die met ons deze strijd voeren, moeten we koesteren. Europol is er zeker één van.

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.