Brand in de hoogste Kempense woontoren

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

Hoe mensen in veiligheid brengen als er brand uitbreekt in de hoogste woontoren die je in de Kempen kan vinden? Maar liefst 100 hulpverleners en figuranten hebben dit ingeoefend tijdens een grootschalige oefening in de ‘Turnova Toren’ in Turnhout.


De oefening was goed voorbereid en verliep bijzonder goed. Het is indrukwekkend om vanaf de eerste rij de hulp- en politiediensten in actie te zien!

Ik maakte van de gelegenheid gebruik om er het nieuwe nationaal noodplan voor te stellen. Het vorige was al meer dan 20 jaar oud; dringend tijd voor vernieuwing en modernisering dus! Hierdoor zijn we in de toekomst nog beter voorbereid om noodsituaties en crisissen aan te pakken. Overstromingen, cyberaanvallen, bos- en heidebranden, terroristische aanvallen en dreigingen, migratiestromen door oorlogen,... Er zijn tal van uitdagingen. Het nieuwe plan is dus geen overbodige luxe, het is een absolute noodzaak!

Het plan is een eerste belangrijke stap in de modernisering van het crisisbeheer en de noodplanning in ons land, dit in afwachting van de definitieve goedkeuring van het nieuw Wetboek Noodplanning en Crisisbeheer.

Wil je graag meer info? Kijk op https://verlinden.belgium.be/nl/minister-verlinden-lanceert-nieuw-nationaal-noodplan.

Nieuws

Er wacht ons samen een hoopvolle toekomst

Dag iedereen,

Zondag 9 juni 2024, het partijhoofdkwartier van cd&v op de site van Tour&Taxis in Brussel. Het is na 20 uur, nagelbijtend blijf ik de uitslagen volgen die vanuit Vlaanderen en zeker vanuit de provincie Antwerpen binnenkomen. Heb ik er samen met de sterke ploeg en vele vrijwilligers voor kunnen zorgen dat cd&v standhoudt en dat we onze drie zetels in het parlement kunnen behouden…? Het zal uiteindelijk pas omstreeks 23 uur zijn wanneer het verlossende nieuws er is: we houden de drie federale zetels! Zo zie je, elke stem telt! En ook het aantal voorkeurstemmen is blijven aantikken...

Digitalisering van ons leven

De impact van nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie, maakt dat we werk moeten maken van een grondig debat over de voor- en nadelen ervan. Uiteraard moeten we innovaties de hand reiken en kijken op welke manier die onze maatschappij en ons leven gemakkelijker en interessanter kan maken. Maar... waakzaamheid is geboden!

Overheidsgeld juist inzetten

We moeten behoedzaam en efficiënt omspringen met overheidsgeld. Om die reden moeten we ook projectaanvragen veel grondiger onderzoeken alvorens te beslissen of ze al dan niet in aanmerking komen voor overheidssubsidies.