De anti-narcocoalitie slaat de handen in elkaar om de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit aan te gaan omdat ze zich geconfronteerd ziet met dezelfde problematieken. Ze willen daarom een gezamenlijk en gelijkwaardig antwoord kunnen bieden. Zo vermijden we ook het fenomeen van het waterbedeffect. Eén haven meer of anders beveiligen dan een andere, zal er immers toe leiden dat de criminele organisaties hun activiteiten verplaatsen.
Ook een doorgedreven samenwerking met de rederijen staat voorop. Deze hebben vestigingen in de verschillende havens en zijn gebaat bij een veilige werkomgeving met medewerkers die weerbaar zijn voor voorstellen vanuit het crimineel milieu. Ook informatiedeling over de bewegingen van de containers en innovatie voor de beveiliging van containers en terminals zullen het de criminelen op termijn moeilijker moeten maken om hun drugs op het Europees vasteland te krijgen.
Hoe meer dit kan worden vermeden, hoe minder inkomsten de criminelen zullen vergaren. En ook daarop focust de coalitie van de 6 landen. Door de geldstromen bloot te leggen en de bijhorende malafide structuren die worden opgericht om het misdaadgeld wit te wassen, kunnen de criminele organisaties worden geraakt daar waar ze moeten worden geraakt: in hun portemonnee.
Hiervoor zal worden ingezet op een nog betere informatiedoorstroming tussen de 6 landen en het effectief operationeel maken van samenwerkingsverbanden tussen de verschillende veiligheids- en controlediensten van Binnenlandse Zaken en Justitie. De 6 landen namen daartoe vandaag een statement aan waarin de verschillende acties worden beschreven.
Het overleg tussen de 6 landen werd eveneens bijgewoond door de nationaal drugcommissaris Ine Van Wymersch en het hoofd van de Drug Enforcement Administration (DEA) van de Verenigde Staten. Het is de bedoeling om de expertise van de DEA te integreren in de aanpak van de 6-landencoalitie en duurzame samenwerkingsverbanden uit te bouwen.