Dag van de Fietshelm

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

Op woensdag 10 april organiseerde de Hersenletsel Liga, met de steun van het Vias institute en verschillende artsenverenigingen, de eerste ‘Dag van de Fietshelm’ in Vlaanderen. Een fantastisch en belangrijk initiatief!

Ziekenhuizen zien jammer genoeg dagelijks fietsers met ernstige hoofdletsels, die vaak gepaard gaan met onomkeerbare gevolgen. Bij een kwart van de gehospitaliseerde fietsers is een schedel- of hersenletsel de belangrijkste verwonding. Bij een val kan een fietshelm evenwel een enorme bescherming bieden. Het gebruik van een geschikte fietshelm verlaagt immers de kans op een ernstig hoofdletsel met 60%!

De lente is terug in het land, en dan maken we in dit fietsland veel fietstochtjes met familie, vrienden of de jeugdbeweging. Plezier en veiligheid sluiten elkaar niet uit, dat is de boodschap die we op de Dag van de Fietshelm wilden brengen. Ik juich dit initiatief van de Hersenletsel Liga dan ook zeer hard toe. De helm maakt een fietstocht niet minder leuk, maar wel veiliger. Een ongeluk zit soms een klein hoekje, en dan kan het dragen van een helm echt het verschil maken. Veel jongeren dragen de helm wel als ze jonger zijn, maar stoppen ermee als ze wat ouder worden. Net zoals het dragen van een gordel, zou het dragen van een fietshelm een automatisme moeten worden. We moeten de fietshelm normaliseren. Ik ben niet enkel minister bevoegd voor veiligheid, ik ben ook tante van zeven jonge neefjes. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid, om ervoor te pleiten een fietshelm te dragen van zodra we de fiets opstappen. Laten we samen het goede voorbeeld geven, want veiligheid, daar werken we samen aan!

Tal van ‘bekende gezichten’ steunen de actie en bezorgden hun #helmheld selfies. Benieuwd wie dat allemaal zijn? Check zeker de sociale media van de Hersenletsel Liga, elke dag komen erbij!

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.