Digitalisering van ons leven

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

De impact van nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie, maakt dat we werk moeten maken van een grondig debat over de voor- en nadelen ervan. Uiteraard moeten we innovaties de hand reiken en kijken op welke manier die onze maatschappij en ons leven gemakkelijker en interessanter kan maken. Maar... waakzaamheid is geboden!

Als we kijken naar de sociale mediaplatformen bijvoorbeeld, moeten we jammer genoeg vaststellen dat de desinformatie er welig tiert. Bovendien zorgen de algoritmen ervoor dat mensen net in die ‘informatiebubbel’ terecht komen waar ze vaak enkel nog maar de content voorgeschoteld krijgen die bevestigt wat ze eerder te lezen of te zien kregen. Dit zorgt ervoor dat we steeds minder en minder kritisch worden.   

Bovendien maken de vele bedrijven die achter de platformen en technologieën schuilgaan miljardenwinsten. Ze zijn vaak buiten Europa gevestigd, waardoor ze maar minimale belastingen in België moeten betalen. Dit is een onhoudbare situatie, die het belang onderstreept van een meer efficiënte en rechtvaardige Europese regelgeving. Net zoals we nood hebben aan regelgeving die de platformen verplicht om zelf meer verantwoordelijkheid en maatregelen te nemen om te strijden tegen de vele gevaren op het internet. Ze moeten daarnaast ook worden verplicht om strafbare feiten te melden aan politie en justitie.

Iedereen moet zich veilig kunnen voelen, ook in de digitale wereld. We moeten in het bijzonder onze kinderen beschermen! Europa kan en mag daarom niet achterblijven. Sterk Europees beleid is nodig om de diverse uitdagingen van de digitalisering aan te pakken, in lijn met 'meer en beter Europa'. Daarbij zal samenwerking tussen de verschillende Europese landen en ver daarbuiten cruciaal zijn om onze digitale toekomst veilig te stellen.

Nieuws

Er wacht ons samen een hoopvolle toekomst

Dag iedereen,

Zondag 9 juni 2024, het partijhoofdkwartier van cd&v op de site van Tour&Taxis in Brussel. Het is na 20 uur, nagelbijtend blijf ik de uitslagen volgen die vanuit Vlaanderen en zeker vanuit de provincie Antwerpen binnenkomen. Heb ik er samen met de sterke ploeg en vele vrijwilligers voor kunnen zorgen dat cd&v standhoudt en dat we onze drie zetels in het parlement kunnen behouden…? Het zal uiteindelijk pas omstreeks 23 uur zijn wanneer het verlossende nieuws er is: we houden de drie federale zetels! Zo zie je, elke stem telt! En ook het aantal voorkeurstemmen is blijven aantikken...

Overheidsgeld juist inzetten

We moeten behoedzaam en efficiënt omspringen met overheidsgeld. Om die reden moeten we ook projectaanvragen veel grondiger onderzoeken alvorens te beslissen of ze al dan niet in aanmerking komen voor overheidssubsidies.

Opening brandweerkazerne Herenthout

Het openen van een nieuwe brandweerkazerne is telkens een belangrijk moment. Een goed uitgeruste brandweerkazerne geeft immers aan onze vrijwilligers en beroepsbrandweermannen en –vrouwen in de hulpverleningszones het respect dat ze verdienen!