Federale Politie werft 70 beveiligingsagenten aan voor nieuw Havenbeveiligingskorps in Antwerpen

Publicatiedatum

Auteur

Herlinde Rollez

Deel dit artikel

Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden zich kandidaat stellen voor het gloednieuwe Havenbeveiligingskorps van de Federale Scheepvaartpolitie in Antwerpen. Het korps zal 70 beveiligingsagenten tellen, 7 inspecteurs, 8 hoofdinspecteurs en een commissaris. Hun taak is de beveiliging van het hele havengebied: ze zullen gericht patrouilleren en zichtbaar aanwezig zijn op het terrein. De oprichting van het korps maakt deel uit van de versterking van de Scheepvaartpolitie in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. 

Het takenpakket van het Havenbeveiligingskorps

Het Havenbeveiligingskorps zal 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 ingezet worden in het volledige Antwerpse havengebied, dus zowel op Linkeroever als op Rechteroever. De patrouilleploegen werken voornamelijk informatiegestuurd, dat wil zeggen dat ze hun aandacht op bepaalde hotspots richten, afhankelijk van de situatie en de beschikbare informatie op dat moment. Een belangrijk onderdeel van hun opdracht is uiteraard het arresteren van drugsuithalers, criminelen die op een illegale manier de haven binnendringen en drugs uit containers trachten te halen.  

Nu al meer ploegen op het terrein

Begin dit jaar besliste de regering dat er meer politiemensen op het haventerrein zullen worden ingezet om het toenemend drugsgeweld tegen te gaan. Sindsdien is er ’s nachts een verdrievoudiging van het aantal ploegen op het terrein, onder meer dankzij de steun van de Interventiereserve (Federale Reserve) en de inzet van hondenteams van de Federale Politie. Elke nacht patrouilleren nu een tiental ploegen in de haven en dat werpt zijn vruchten af: in de eerste vier maanden van dit jaar zijn 70 drugsgerelateerde arrestaties verricht, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De bedoeling is dat het Havenbeveiligingskorps binnenkort mee instaat voor de patrouilles en de beveiliging van het haventerrein. Dat zal op een structurele manier gebeuren, als onderdeel van de Scheepvaartpolitie. De aanwervingen starten vandaag en het korps moet binnen een jaar volledig operationeel zijn. In afwachting daarvan, zet de Federale Politie vanaf begin mei tijdelijk 50 agenten extra in bij de Scheepvaartpolitie. Het gaat om mensen - voornamelijk beveiligingsagenten - die normaal gezien instaan voor de beveiliging van de kerncentrale in Doel, een taak die sinds begin deze maand door Defensie wordt overgenomen. De tijdelijke terbeschikkingstelling van de 50 agenten zal ervoor zorgen dat de aanwezigheid van politieploegen op het haventerrein ook het komende jaar gewaarborgd blijft. 

Specifieke training

Het Havenbeveiligingskorps zal voornamelijk bestaan uit (70) beveiligingsagenten (BAGP’s), dat zijn politiemensen die specifiek zijn opgeleid voor bijzondere beveiligingsopdrachten en niet om gerechtelijk werk te doen. Hun algemene opleiding duurt zes maanden en ze moeten de haven, de procedures en de werking goed leren kennen. Beveiligingsagenten kunnen na twee jaar eventueel doorgroeien naar inspecteur, waarvoor ze dan bijkomend opgeleid worden. 

Solliciteren voor het Havenbeveiligingskorps

Vanaf 8 mei 2023 kan je solliciteren voor het nieuwe Havenbeveiligingskorps. De Federale Politie werft hiervoor 70 beveiligingsagenten van politie aan. Wil jij één van die 70 zijn? Solliciteren kan via www.havenkorps.be. Je vindt er meer uitleg over de selectievoorwaarden, de betaalde opleiding en het loon. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: "De Haven van Antwerpen is als één van de grootste Europese havens een draaischijf voor de wereldhandel en een belangrijke levensader van onze economie. Drugscriminelen maken misbruik van dit logistieke platform en daar moeten we onze haven en onze straten tegen beschermen. Meer ‘boots on the ground’ dus om onze haven te beveiligen, uithalers te vatten en de drugsvangsten te verhogen. Dat mijn voorstel om de Federale Scheepvaartpolitie te versterken met een Havenbeveiligingskorps een juiste strategische keuze is, blijkt vandaag al uit de behaalde resultaten dankzij de extra ploegen die dagelijks vanuit de Federale Reserve worden ingezet. Met een Havenbeveiligingskorps op volle kracht en de inzet van de Federale Scheepvaartpolitie, zetten we opnieuw een belangrijke stap in de strijd tegen de internationale drugscriminaliteit en het druggerelateerd geweld. Wie deel wil uitmaken van het Havenbeveiligingskorps, wie 1 van de 70 wil zijn, zal wel degelijk het verschil maken.”

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.