Het handelingskader zal zijn intrede moeten vinden bij de verschillende politiediensten en dat vraagt dus de betrokkenheid van alle korpsen, leidinggevenden en verantwoordelijke overheden. Een integratie in het opleidingsparcours van de politiemensen, gekoppeld aan het concept van levenslang leren moet hieraan bijdragen.
Meten is weten, en dus zal ook het uniformiseren van de wijze waarop klachten kunnen worden gemeld, en bij wie dat dan het beste gebeurt, verdere ontwikkeling vragen.
Minister Verlinden geeft met het verspreiden van de omzendbrief ook aan dat een studie zal worden gelanceerd om na te gaan hoe controles geharmoniseerd zouden kunnen worden geregistreerd met nadruk op kwaliteit, haalbaarheid en de daartoe noodzakelijke IT-omgeving.
“De verantwoordelijkheden van onze politiemensen zijn groot en vaak ingrijpend. Het is dan ook belangrijk om hen zo goed als mogelijk bij te staan en ervoor te zorgen dat hun dagelijkse inspanningen worden erkend en worden gedragen door de bevolking. Controles, en bij uitbreiding ook andere dwangmaatregelen die zij nemen, zorgen in bepaalde gevallen voor wantrouwen. Wat dus zeker moet worden vermeden, zijn controles waarbij etnisch, en bij uitbreiding discriminerend, profileren de basis vormen. Met het handelingskader over de aanpak van controles, geven we onze politiemensen de nodige handvaten om verder te professionaliseren en zetten we in op vertrouwen. Respectvol handelen en duidelijk communiceren zijn daarbij een belangrijk basis,” aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.