Internationale Vrouwendag

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

‘“There is no limit to what we, as women, can accomplish.” - Michelle Obama.

Op Internationale Vrouwendag vieren we de vrouw en staan we stil bij de strijd voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Deze belangrijke dag bracht ik door in het gezelschap van heel wat sterke en inspirerende vrouwen, vol passie voor hun vakgebied.

De dag startte met een debat over de internationale veiligheidsuitdagingen van vandaag en morgen met enkele topvrouwen uit het Belgische en Europese veiligheidslandschap: Catherine De Bolle, directeur van Europol, Ine Van Wymersch, Nationaal Drugscommissaris en Beate Gminder, directeur-generaal asiel en migratie binnen de Commissie.

Daarna sloot ik aan bij een panelgesprek over diversiteit en inclusie bij KPMG Law. Ik sprak er over mijn ervaringen als vrouwelijke minister, maar ook als advocate. In ons land hebben we al een lange weg afgelegd als het op de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen aankomt. Maar er is nog werk aan de winkel. We zijn het onze dochters, kleindochters, en de generaties na hen verplicht om deze strijd te blijven voeren.

Vervolgens was het thuiskomen bij mijn alma mater, de KU Leuven, om de alumni van het Vlaams Rechtsgenootschap toe te spreken op hun jaarlijkse Alumnidag. Ik besprak er de uitdagingen waar onze Westerse democratie mee te kampen heeft en hoe modern leiderschap en goed bestuur onze samenleving kunnen versterken. Iedereen in ons land heeft nood aan en recht op rechtszekerheid en rechtsbescherming. Precies deze kernideeën vormden mee de basis voor de totstandkoming en de inhoud van de hervorming en modernisering van de Raad van State. Ook voor de wet betreffende de gemeentelijke bestuurlijke handhaving in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, waren ze de basis. Deze belangrijke verwezenlijkingen zijn ankerpunten van deze legislatuur voor het beleidsdomein Binnenlandse Zaken. Belangrijke stappen die gezet zijn waarmee we inzetten op een behouden toekomst voor de inwoners van ons land, het middenveld en de ondernemers.

De volgende stop was de VOKA-vrouwendag in Lier, waar ik met ondernemers in gesprek ging over leiderschap. Empathie, verbinding en dialoog staan daarbij centraal. Mijn overtuiging: ook mannen kunnen vrouwelijk leiderschap tonen! Ik ken er al heel veel die het doen, een aanrader 😉.

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.