Live enrollment - maak je pasfoto meteen bij je gemeente

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

Afgelopen dinsdag stelde ik het project ‘Live Enrollment’ voor in de gemeente Rotselaar. Dankzij dit project kunnen gemeenten zelf instaan voor het nemen van de pasfoto voor de identiteitskaart, het paspoort en de Kids-ID.

Het systeem biedt tal van voordelen voor zowel de burger als de overheid. Voor de burger betekent dit nieuwe syteem tijdswinst, er worden geen extra kosten aangerekend voor de dienstverlening en de pasfoto voldoet meteen aan de vele voorwaarden.

Ook voor de overheid zijn er voordelen. Met dit systeem versterken we de strijd tegen identiteitsfraude (geen ‘look-a-like’-foto’s meer), vereenvoudigen we het administratief proces én moeten medewerkers aan het loket geen mensen meer weigeren of terugsturen omdat de pasfoto die ze meebrengen niet helemaal in overeenstemming is met de strikte eisen, wat soms leidde tot discussie of zelfs verbale agressie.

Het project wordt zeer positief onthaald, zowel bij de gemeenten als bij de burgers. Bijna vierhonderd Belgische gemeenten tekenden reeds in op het ‘Live Enrollment’ project. Samen met de verschillende diensten werken we aan de volledige uitrol in heel ons land, in het belang van een efficiënte dienstverlening aan de burger.

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.