Met de verlaging van de vereiste dienstanciënniteit, wordt niet ingeboet op kwaliteit. De interne kandidaten zullen nog steeds de voorziene kaderproef en selectieprocedure moeten doorlopen alvorens te kunnen worden toegelaten tot de verplichte basisopleiding, waarin ze vervolgens moeten slagen. Pas dan kunnen ze de graad van hoofdinspecteur of commissaris behalen.
Eerder werden ook al verschillende initiatieven genomen om specifieke profielen, zoals bijvoorbeeld IT-ers of economische en financiële experts, sneller operationeel in te zetten bij de politie. Door de politieopleiding voor deze gespecialiseerde hoofdinspecteurs te hertekenen, kan onder meer de Federale Gerechtelijke Politie sneller beroep doen op gespecialiseerde profielen in de strijd tegen specifieke misdrijffenomenen. Ook dit maakt van de politie een meer aantrekkelijke werkgever. Deze gespecialiseerde profielen weten immers dat ze met hun studieachtergrond en hun expertise zeer snel aan de slag kunnen.
“We moeten steeds voor ogen houden dat we als politie pas wendbaar kunnen zijn en tegemoet kunnen komen aan de vele noden, als diezelfde wendbaarheid ook bestaat binnen de politieorganisatie zelf. Het is dus meer dan ooit belangrijk om ook rekening te houden met de verwachtingen van de mensen die het engagement willen aangaan om elke dag opnieuw, in vaak zeer moeilijke omstandigheden, te waken over onze veiligheid. Met een dynamischer loopbaanbeleid en het bieden van carrièreperspectieven, geven we mee invulling aan deze belangrijke doelstelling”, zegt minister Verlinden.