Overheidsgeld juist inzetten

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

We moeten behoedzaam en efficiënt omspringen met overheidsgeld. Om die reden moeten we ook projectaanvragen veel grondiger onderzoeken alvorens te beslissen of ze al dan niet in aanmerking komen voor overheidssubsidies.

Daarbij moet de vraag worden gesteld of bepaalde projecten niet zouden kunnen worden uitgerold zonder overheidssteun, bijvoorbeeld door gebruik te maken van alternatieve financieringsmogelijkheden die op de kapitaalmarkten te vinden zijn.

Neem als voorbeeld de subsidies voor groenere bedrijfsdaken. Bedrijven motiveren dat groendaken hun eindproducten 'groener' maken en doelen zo op subsidies. Maar er zijn tal van andere redenen waarom een bedrijf zou kunnen kiezen voor een groendak. En dus niet enkel de redenen die bij toeval toegang geven tot overheidssubsidies... Want ook zorgen voor het milieu of voor een aangenamere temperatuur in het gebouw, zijn goede redenen om voor een groendak te kiezen.

Mijn boodschap is heel duidelijk: als projecten worden gesubsidieerd door de overheid, dan moet de overheid erover waken dat ze zoveel als mogelijk bijdragen aan verschillende aspecten van onze samenleving. Op die manier investeren we een euro niet één keer, maar bij manier van spreken meerdere keren!

Nieuws

Er wacht ons samen een hoopvolle toekomst

Dag iedereen,

Zondag 9 juni 2024, het partijhoofdkwartier van cd&v op de site van Tour&Taxis in Brussel. Het is na 20 uur, nagelbijtend blijf ik de uitslagen volgen die vanuit Vlaanderen en zeker vanuit de provincie Antwerpen binnenkomen. Heb ik er samen met de sterke ploeg en vele vrijwilligers voor kunnen zorgen dat cd&v standhoudt en dat we onze drie zetels in het parlement kunnen behouden…? Het zal uiteindelijk pas omstreeks 23 uur zijn wanneer het verlossende nieuws er is: we houden de drie federale zetels! Zo zie je, elke stem telt! En ook het aantal voorkeurstemmen is blijven aantikken...

Digitalisering van ons leven

De impact van nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie, maakt dat we werk moeten maken van een grondig debat over de voor- en nadelen ervan. Uiteraard moeten we innovaties de hand reiken en kijken op welke manier die onze maatschappij en ons leven gemakkelijker en interessanter kan maken. Maar... waakzaamheid is geboden!

Opening brandweerkazerne Herenthout

Het openen van een nieuwe brandweerkazerne is telkens een belangrijk moment. Een goed uitgeruste brandweerkazerne geeft immers aan onze vrijwilligers en beroepsbrandweermannen en –vrouwen in de hulpverleningszones het respect dat ze verdienen!