Samenwerking met Latijns-Amerikaanse landen in de strijd tegen drugs

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

Nadat ik een maand geleden de Europese ministers van Binnenlandse Zaken mocht ontvangen in Antwerpen, samen met de vertegenwoordigers van de grootste Europese havens, in de strijd tegen drugs, ben ik in Latijns-Amerika om ook hier verder in te zetten op samenwerkingsverbanden. Het is belangrijk om ook vertegenwoordigd te zijn in de bronlanden waar onder meer de cocaïne wordt geproduceerd en verscheept. 

Tal van samenwerkingsinitiatieven binnen de Europese Unie moeten ook hun ingang vinden in onze dagelijkse samenwerking op vlak van politie en justitie met de belangrijkste Zuid-Amerikaanse landen die een verpletterend aandeel hebben in de drugshandel.

Daarom zat ik afgelopen donderdag in Bolivia een topoverleg voor tussen de Europese Unie en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten. Er werd een overzicht gegeven van de belangrijkste acties die werden genomen om het aanbod en de vraag naar drugs te verminderen. Dit gaat dan onder meer over de strijd tegen het witwassen van geld, de samenwerking bij onderzoeken, informatieuitwisseling en het realiseren van gezondheidsprogramma’s.

Om onze ambities verder waar te maken, werden nieuwe belangrijke werkafspraken gemaakt die werden aangenomen in een verklaring. In deze verklaring, de ‘La Paz-verklaring' genoemd naar de hoofdstad van Bolivia, engageren 33 Latijns-Amerikaanse landen en de Europes Unie zich om samen te werken op de vele verschillende drugsfenomen, waaronder ook de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, de illegale wapenhandel en corruptie.

De criminelen kennen geen grenzen, en dus moet wij er ook voor zorgen dat grenzen geen hinderpaal meer zijn om het de georganiseerde criminaliteit zo moeilijk mogelijk te maken.

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.