Week van de Vrijwilliger

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

De ‘Week van de vrijwilliger’ wordt al sinds 1986 georganiseerd en is een initiatief van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Het doel? Vrijwilligerswerk promoten en vrijwilligers in de spotlights zetten. En terecht!

Ook binnen mijn bevoegdheidsdomeinen zijn veel vrijwilligers actief. De brandweervrijwilligers, voetbalstewards, vrijwilligers bij de Buurt Informatie Netwerken (BIN’s), vrijwilligers bij de civiele bescherming, diefstalpreventieadviseurs, ... Allemaal verdienen ze waardering, elke dag opnieuw. Maar deze week is hun week, en ik zette hen dan ook met veel plezier extra in de bloemetjes!

Wist je dat er in onze brandweerkorpsen over het hele land maar liefst 10.388 brandweervrijwilligers actief zijn? Ze zijn daarmee goed voor 61% van het totale brandweerpersoneel. Ik heb als minister van Binnenlandse Zaken ingezet op de ondersteuning van deze vele vrijwilligers. We hebben het statuut verbeterd, de opleiding hervormd, de aanwerving vereenvoudigd en met een succesvolle campagne de aandacht gevestigd op de problematiek van agressie ten aanzien van hulpverleners.

België is en blijft een voetballand bij uitstek, en dat betekent dat ook daar tal van vrijwilligers elke week opnieuw hun schouders zetten onder de organisatie van de wedstrijden om ervoor te zorgen dat voetbal voor iedereen een feest kan zijn. Ons land kent niet minder dan 560 voetbalstewards, die actief zijn in 58 voetbalclubs. Ook voor hen hebben we belangrijke stappen gezet: dankzij de aanpassingen aan de Voetbalwet verhogen we hun veiligheidssituatie in de voetbalstadia.

Via Buurt Informatie Netwerken (BIN’s) alarmeren buurtbewoners elkaar over verdachte handelingen in hun straten en verwittingen ze de politie. Jaar na jaar neemt het aantal BIN’s toe. Momenteel zetten zich maar liefst 1386 mensen in voor veiligheid in hun buurt.

Zoals ik in mijn boek ‘Eerlijk gezegd’ schreef: ‘Je leeft niet enkel voor jezelf maar vooral ook om iets te mogen betekenen voor anderen.’ Ik ben alle vrijwilligers in ons land enorm dankbaar voor hun werk. Zij tonen dag na dag hun enthousiasme en maatschappelijke inzet. Respect!

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.