Werkmissie Marokko voor meer veiligheid

Publicatiedatum

Auteur

Annelies Verlinden

Deel dit artikel

Marokko staat in de top 3 van de landen waar onze politiediensten het meest mee samenwerken. Dit voornamelijk in de strijd tegen de internationaal georganiseerde criminaliteit, terrorisme, radicalisme en extremisme. Er is vandaag al een zeer goede samenwerkingsrelatie tussen Marokko en België, maar het is noodzakelijk om deze samenwerking nog verder te versterken, want ook de uitdagingen op veiligheidsvlak worden groter.

Daarom was deze werkmissie, samen met de premier, de minister van Justitie en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie van groot belang. Ook zij bespraken tal van dossiers die betrekking hebben op de uitwisseling van informatie en de uitvoering van overeenkomsten om zo ons veiligheidssysteem en terugkeerbeleid te versterken.

Een essentieel aspect van de samenwerking tussen Marokko en België is de gezamenlijke strijd tegen georganiseerde criminaliteit en de drugshandel. Daarover sprak ik met de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken. De aanwezigheid van de op één na grootste haven van Europa - Antwerpen - op ons grondgebied verklaart deels waarom België zwaar wordt getroffen door druggerelateerde criminaliteit. In Marokko is een logistiek knooppunt zoals de haven van Tanger, één van de grootste havens van de Middellandse Zee en Afrika, ook het doelwit van criminele activiteiten. Daarom is het belangrijk om samen te werken.

In het kader van het indrukwekkende SKY ECC-dossier hebben we vastgesteld dat veel gegevens verband houden met Marokko. Daarom ben ik voorstander van de ontwikkeling van een speciale operationele samenwerking met Marokko, zoals we reeds hebben met Albanië en Colombia. Dit zal ons in staat stellen om nog meer tactische, operationele en strategische informatie te delen. Het opzetten van een dergelijke samenwerking was dan ook een belangrijk aspect van de werkmissie.

Gezien de vele uitdagingen waar we vandaag en morgen voor staan, moeten we samenwerken. Ik ben ervan overtuigd dat hierin de sleutel tot succes ligt!

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.