België geeft jongeren een stem in Europa

Publicatiedatum

Auteur

Herlinde Rollez

Deel dit artikel

Belgische jongeren vanaf zestien jaar zullen in 2024 hun stem kunnen uitbrengen voor de Europese verkiezingen. De wet die dit mogelijk maakt, gaat op 1 mei van kracht. “Jongeren zijn de toekomst, en door dit stemrecht willen we hen ook een middel geven om die toekomst zelf mee vorm te geven”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Na Malta, Duitsland en Oostenrijk wordt België het vierde Europese land waar zestien- en zeventienjarigen kunnen deelnemen aan de Europese Parlementsverkiezingen. 280.000 Belgische jongeren zullen volgend jaar de kans krijgen om op het Europese niveau hun stem te laten horen. “De beslissingen die op dit niveau genomen worden, hebben vaak te maken met onderwerpen die jongeren bezighouden en die een grote impact hebben op hun toekomst, zoals klimaat en mobiliteit. Het is daarom interessant om jongeren ook de mogelijkheid te geven om zeggenschap te hebben”, zegt minister Verlinden. Ook zal België voorzitter zijn van de Raad van de EU in de eerste helft van 2024, wat de aandacht voor de Europese politiek extra in de verf zal zetten.

In tegenstelling tot meerderjarigen, die automatisch op de kiezerslijsten terechtkomen, moeten jongeren die willen stemmen zich eerst als kiezer registreren. Ze kunnen kiezen of ze dit doen via een formulier dat ze bij de gemeente indienen, of via een digitaal platform dat vanaf 1 mei beschikbaar is via https://inschrijving.verkiezingen.fgov.be . De gemeenten behandelen de registraties en zorgen voor de inschrijving op de kiezerslijsten. De jongeren die zich geregistreerd hebben om deel te nemen aan de Europese verkiezingen vallen ook onder de opkomstplicht en zijn dus verplicht om naar de stembus te gaan.

Nieuws

Belgisch kampioenschap gravel

Tijdens het zonovergoten kampioenschap in Turnhout op 1 mei mocht ik de medailles uitdelen aan de Belgische Kampioenen.

Nieuwe wet op privédetectives

De Commissie Binnenlandse Zaken keurde op 24 april de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing goed! De wet zal op 7 mei worden gestemd in het parlement.

Mobile Station

Vorige week stelde ik het pilootproject Mobile Station voor in woonzorgcentrum Rembertus in Mechelen. Dankzij dit project kunnen minder mobiele mensen of langdurig zieken een identiteitskaart aanvragen en verkrijgen op de plaats waar ze verblijven.